Wat is fasciatherapie?

Fasciatherapie Gent - Merelbeke | Kinesante | Ellen Van Goethem
  • De manuele behandeling wordt ervaren als zacht maar toch diepgaand. Het bindweefsel wordt op rek gebracht, de therapeut wacht op een reactie/release van het weefsel. Zo komen je gewrichten en organen vrij, krijg je meer bewegingsvrijheid. De manuele handeling werkt in op het stresssysteem, het werkt in op pijn, doorbloeding en de ademhaling. Door deze fysiologische reacties krijg je meer harmonie tussen je lichaam gevoel en gedrag. ‘Fasciatherapie is een respectvolle, zachte manuele therapie, die beantwoordt aan de vraag van het lichaam en geen gebruik maakt van manipulaties’.
    European College of Fasciatherapy
  • Via perceptietraining leren je lichaam bewust ervaren en sturen. Wat we voelen bepaalt vaak ons denken en gedrag. Omgekeerd bepaalt ons denken vaak ons voelen en gedrag.
  • Door slow movement of sensogym bewegingspatronen analyseren en optimaliseren. Met deze bewegingseducatie leer je stap voor stap je bewegingspatroon te verbeteren en pijn te verminderen.
  • Counseling Tijdens de therapie worden voortdurend uw ervaringen uitgewisseld om zo tot inzicht te komen en eigen oplossend vermogen te prikkelen. Fasciatherapie is een zoektocht naar balans en meer levenskwalitet, door uw groeipotentieel te stimuleren en gedragsstijl te veranderen.

Indicaties voor fasciatherapie

  • Fysieke klachten gewrichtsblokkades, pijn, ontsteking van gewrichten & pezen, artrose, overbelasting
  • Functionele klachten spijsverteringsproblemen, algemeen onwel voelen, ademhalingsproblemen
  • Circulatiestoornissen oedeem, alle doorbloedingsproblematiek
  • Aspecifieke klachten en psycho-emotionele stoornissen hoofdpijn, chronische pijn en/of vermoeidheid, slaap- en concentratiestoornissen, emotionele overgevoeligheid, CVS, fibromyalgie, hyperventilatie,…
  • Secundaire klachten gerelateerd aan zware aandoeningen zoals Parkinson, kanker, Bechterew,…
  • Vormende begeleiding stress, traumaverwerking, angsten, concentratie- en perceptieproblemen,…
  • Cranio-sacrale behandeling indicatie voor
    • rug-, schouder- en nekklachten
    • migraine, hoofdpijn
    • whiplash
    • duizeligheid
    • mond/ kaakproblemen
    • aangezichtspijnen
    • slaapstoornissen
    • hoofdpijn en migraine

Welke kledij voor een fascia behandeling?

Draag comfortabele kledij zodat je gemakkelijk en ontspannen kan liggen en vrij kan ademen. Aansluitende (sport)kledij is ideaal, maar deze mag niet knellen! Een broeksriem dient te worden losgemaakt. De hals dient vrij te zijn (geen rolkraag). Sommige beha’s kunnen tevens hinderlijk zijn (bij het werken aan hart of diafragma). Dikke kledij mindert het contact van de therapeut. Een jeansbroek bemoeilijkt het werken aan belangrijke blokkeringszone’s: sacrum, heupen, onderbuik, bekkenbodem.

Als je graag warme voeten hebt, breng kousen mee.

Wat is fascia?

Fascia of bindweefsel is alomtegenwoordig in ons lichaam. Ons brein en ruggenmerg zijn omgeven door de dura mater (fascia); onze spieren en alle spiervezels zijn ook omgeven door fascia. Ook het gewrichtskapsel, de pezen, de ligamenten en het botvlies bestaan uit bindweefsel. Fascia heeft niet alleen een ondersteunende, opvullende of beschermende taak, maar ook een informatieve taak. 

Wat is fascia?

Fascia staat continu in verbinding met ons CZS of brein en vice versa.

Fascia heeft de eigenschap dat het heel sterk bezenuwd is en goed doorbloed. Bij de minste stress (fysiek, psychisch of beide) gaat de fascia in retractie. Gespannen fascia heeft dikwijls een beschermende functie, maar kan daarnaast bewegingsbeperking geven en pijn. Het ‘waarom’-verhaal is een noodzakelijke zoektocht.

Fascia is een bijna doorzichtige, ultradun en melkwit vlies, het ziet er op het eerste gezicht niet zo heel spectaculair uit. Het woord fascia komt uit het Latijn en betekent zoiets als ‘band, bundel, verband’, het is uitermate stevig. 

Fascia bestaat uit collageenvezelswater en lijm en is slechts 0,5 tot 3 millimeter dik. Ze omringen je hele lichaam: spieren, organen, vaten, botten, gewrichtsbanden, je gezichtsvermogen en zelfs je hersenen. Zonder dit bindweefsel met een soort netwerkachtige structuur zou je lichaam in elkaar storten.

Door je hele lichaam lopen verschillende doorlopende fascia-lijnen. Dit netwerk van spieren, pezen en fascia is verantwoordelijk voor onze beweging en stabiliteit.

Er zijn 3 soorten fascia

  • De oppervlakkige fascia liggen onderhuids. Ze verbinden je organen en weefsels met elkaar. Ze omhullen je bloedvaten, zenuwen en klieren. En ze slaan vet en water op.
  • De diepliggende fascia zijn de dichtste lagen van het bindweefsel. Ze omhullen en verbinden je spieren, botten en gewrichten. De diepe fascia reagerert op chemische en mechanische prikkels en worden ook wel “het zesde zintuig” genoemd.
  • De viscerale fascia omhullen en beschermen je organen. Ze houden ze vast en zorgen dat ze op hun plaats blijven.

De functies en taken van de fascia

  • Ze scheiden spieren en organen van elkaar en van het omliggende weefsel en bot. Ze houden alles op zijn plaats. Ook voorkomen ze wrijving tussen de spieren.
  • Krachtoverdracht Ze brengen kracht over van spier naar spier.
  • Tensegriteit Ze slaan krachten op en laten ze als een veer weer los.
  • Transport- en toevoerfunctie Afbraak- en opbouwproducten van cellen worden door het lymfesysteem heen en weer getransporteerd.
  • Beschermende functie Ze omhullen en beschermen organen en spieren.
  • Afweerfunctie Als onderdeel van het bindweefsel beschermen ze het lichaam tegen indringers.
  • Opslagfunctie Fascia dienen als wateropslag.
  • Communicatie tussen vaten en zenuwen.
  • Mobiliteit 
  • Zintuig Ze reageren op mechanische en chemische prikkels en geven deze aan de hersenen door.
  • Schokbreker Ze absorberen de impact van inwerkende krachten.
  • Vorm en figuur

Waarom verkleven de fascia?

Verkleving van de fascia is niet alleen pijnlijk, maar geeft grotere kans op blessures.

Er zijn verschillende oorzaken voor verkleefd bindweefsel. Het vochtgehalte en de elasticiteit nemen af bij het ouder worden.

Een van de belangrijkste redenen voor het verkleven is echter te weinig beweging en een slechte houding. Als je de hele tijd zit, voorkom je een goede lymfestroom.

Waarom verkleven fascia?

Continue stress en een slaaptekort verstoren je hormoonbalans. Er komen stresshormonen vrij waardoor je fascia permanent onder spanning komt te staan. Ook een verhoogde zuurgraad, veroorzaakt door verkeerde voeding, kan je bindweefsel aantasten. De vorm van je fascia verandert. Het bindweefsel wordt gelachtig. De bewegings- en transportfuncties functioneren niet goed meer. Dit zorgt voor een ophoping van afvalstoffen.

De gevolgen: het bindweefsel verkleeft en veliest aan flexibiliteit waardoor je vatbaarder bent voor blessures.

Rug, schouder en nekpijn, gewrichtspijn en peesirritatie of -ontsteking zijn veelvoorkomende klachten.

Cranio-Sacraal

Naast het hart -en ademhalingsritme, heeft ons lichaam nog een derde ritme:
het cranio-sacrale.

Het cranio sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de schedelbotten (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich het centraal zenuwstelsel.

Granio-sacraal

Er is een delicate balans tussen aanmaak en afvoer van hersenvocht. Deze balans staat constant onder invloed van ademhalings -en hartritme. Gezien het hersenvocht zich in en rond de hersenen en het ruggenmerg bevindt, spreekt men van het cranio-sacraal ritme.

We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het cranio sacraal ritme, naast de ademhaling en de hartslag, een primaire levensfunctie!

Tijdens een behandeling van het cranio sacrale systeem kan een stillpoint optreden, een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt. De energie vereist voor het denken en het bewustzijn, wordt dan ingezet voor het herstel. Tijdens onze slaap hebben we ook stijlpoint perioden.

Aangezien cranio-sacrale therapie het lichaam uitnodigt weer zo veel mogelijk te gaan functioneren in balans en het zelfherstellend vermogen stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers.

Ademhaling & Fascia

Voor een goede ademhaling is het noodzakelijk voldoende ademruimte te hebben.

Dit kan je naast relaxatie -en meditatieoefeningen, triggeren met een manuele fascia-behandeling.

Ademhaling & fascia

Het middenrif of diafragma, een grote koepelvormige spier die de borstholte scheidt van de buikholte, wordt malleabel gemaakt zodat deze vlot de beweging van de longen kan volgen. Ook een release van het bindweefsel van nek, hals en schouderbladen, zorgt voor een betere flexibiliteit van het borstbeen, ribbenrooster en sleutelbeenderen, zodat deze de beweging van uw longen en diafragma niet belemmeren. Het ribbenrooster kan mooi uitzetten bij inspiratie en vice-versa.

Door te werken op het autonome of parasympatische zenuwstelsel krijg je een verlaging van de hart – en ademhalingfrequenties, wat een gevoel van ontspanning en rust geeft. Een win-win situatie!

Fascia & Tensegriteit

Tensegrity is een samenvoeging van tension (spanning) en integrity (samenhang).

Bij tensegriteit is er evenwicht tussen trek en druk. Wanneer men trekt of duwt aan één draad of stang past de gehele koepelvorm zich aan.

Dit principe is toe te passen op ons lichaam. Ons lichaam is één geheel waarbij de botten de stangen en de fascia de draden zijn.

Fascia en tensegriteit

Trekkrachten

Bij het begrip tensegrity wordt het model bijeengehouden door de trekkrachten. Voor ons lichaam, het geldt overigens voor ieder levend wezen, betekent dit dat de fascia het lichaam bij elkaar houdt. Het lichaam wordt niet bij elkaar gehouden door de drukkrachten, dus de botten.

De botten zweven als het ware in de fascia en vormen dus niet het frame van het lichaam. Banden en spieren zijn niet opgehangen aan het skelet maar zijn onderdelen van de fascia.

Evenwicht

Er is altijd evenwicht tussen druk- en trekkrachten. Door het tensegrity model kan het menselijk lichaam zich aanpassen aan bewegingen en kan het schokken absorberen. Druk of trek op een lichaamsdeel geeft via de fascia een aanpassing aan het gehele lichaam. In plaats dat er een grote vervorming optreedt lokaal, zal er over alle delen van het lichaam een kleine vervorming komen.

Bij druk vervormd

Bij druk wordt het hele tensegrity model vervormd, de kracht wordt verdeeld over het hele gebied. De krachten vinden hun weg over de myofasciale ketens. Een deel van de fascia verkort en een deel verlengt. Verdwijnt de druk, dan komt het lichaam weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Een geïsoleerde beweging bestaat niet, een beweging, hoe klein ook, betekent altijd een aanpassing van het hele systeem.

Inwerkende krachten

Een belangrijk kenmerk van de fascia is dus elasticiteit en het verspreiden van inwerkende krachten. Als we bewegen moet fascia kunnen glijden, samentrekken en oprekken. Problemen ontstaan als de fascia aangedaan is door bijvoorbeeld een trauma, te veel zitten, verkeerde houding of een operatie. Bindweefsel onder stress droogt in, verhardt, verkleeft en verliest zijn mogelijkheid van samentrekken, oprekken en glijden. Dit geeft lokale – of uitstralingspijn. Neuro-myofasciale ketens zijn de basis van onze bewegingen en niet spieren op zich.

Geen lego bouwwerk

Voor de houding en beweging zijn derhalve 2 dingen belangrijk: de fascia en tensegrity. Hierbij moet je je realiseren dat het lichaam dus niet bestaat uit losse onderdelen die op hoekpunten aan elkaar vastgeschroefd zijn. We zijn geen legobouwwerk dat je stukje voor stukje in elkaar en uit elkaar kunt zetten. Eerder een product uit een 3D-printer waarvan je begin en eind niet meer kunt ontwaren.

Fascia is geen Lego-bouwwerk

In de standaard anatomieboeken wordt nog steeds alles los benoemd en beschreven. Zoals botten, kraakbaan, kapsel, ligamenten, pezen en spieren. Echter ons lichaam bestaat eerder uit structuren die vloeiend in elkaar overlopen en nauw met elkaar verweven zijn.

KINESANTE 
meer vrijheid in Body & Mind!